Ellerle Şifa & Mudralar

Mudra Nedir?

Mudra bir duruş, ellerin mistik tutuşu, bir mühür ya da sembol olarak tanımlanmaktadır.  Bununla birlikte mudra olarak tanımlanan bedensel duruşlar, nefes teknikleri, göz pozisyonları da vardır..

Hatta yoga da 25 mudra bilinmektedir.

Bunların içinde asanalar, bandhalar, göz pozisyonları da vardır.

Kundali yoga da beden duruşlarını desteklemek için daha çok karşımıza
çıkar.

Kundalini yoga şuradan yola çıkmaktadır. Elin her bir noktası bedenin ve beynin belli bir kısmına karşılık olan bir tepki bölgesine sahiptir böyle düşünüldüğünde eller bedenimiz ve beynimizi yansıtan bir ayna olarak ele alınabilir.
Mudraların kaynağı tam olarak bilinmesede ayurveda, meridyenler, refleksoloji, Gezegenler

Her zaman ellerdeki şifadan bahseder ve farklı ama bir o kadar benzer şekilde isimlendirilmiştir..

Mesela bunlardan bir tanesi ayurvedaya göre; serçe parmak suyu temsil ediyor, başparmak ateşi temsil ediyor. Baş parmağın ateşi diğer parmağın enerjilerini besler ya da fazla olan enerjiyi alır denge’yi kurar.

Baş parmak : Kozmik Tanrısal olanın sembolüdür.

İşaret Parmağı : Bireyselliğin (insanın ) şuurunu temsil eder.

Yine akapunktur da düşünürsek baş parmağın Belli bölümleri boyun, nefes alma sorunları, iltihaplanmalarle ilgilidir. İşaret parmakları karın ağrılarıyla ilişkilendirilir.

Refleksolojie göre başparmak epifiz bezinın hipofiz bezinin bulunduğu noktalardır işaret parmağı alın ve çene sinüsleri ile ilgilidir.

O nedenledir ki bu noktalara güç uygulamadan küçük basınçlar yaparak bu noktalara şifalandırmak için aslında mudraların, el şekillerinin şifa olacağına inanılır. Mudraların etkisini arttırmak için en önemli etken Nefestir.

Çeşitli hastalıklara karşı uygulanan mudralar, daha çok Çin tıbbında bulma imkanına sahibiz.

Bunlar kaynağını beş element öğretisinde bulmaktadır.

Ben sizlerle en çok kullanılabilecek rahat uygulayabileceğiniz mudralar paylaşacağım.

Mudralar nasıl, nezaman, ve nerede uygulanır?

Mudralar otururken, yatarken, ayakta ya da yürürken uygulanabilir.

Şayet vaktiniz varsa mudraları meditasyon oturuşunda uygulayabilirsiniz. Uygularken bedenin rahat ve gevşemiş olmasına özen gösterin. Çünkü her gerginlik ve kasılma içsel enerjinizi engeller.Mudralarla yapmaya çalıştığımız yeni bir şeylerin akışını sağlamaktır. Yürüyorsanız da sakin ritmik adımlar atmaya dikkat edin.

Ayaktaysanız bacaklarınız kalça genişliğinde açık olmasına dikkat edin.

Mudra uygularken başka bir şeyle ilgilenebilirsiniz ancak nefesi izleyerek ve meditasyon duruşunda yapıldığında etkiyi hızlandırdığı söylenmektedir.

Aslında mudralar her zaman ve her yerde uygulanabilir. Ör trafik tıkandığında, birini beklerken, televizyon karşısında uygulanabileceğini söylüyorlar, şahsi fikrim meditatif pozisyonda daha etkili olacağı.

Küçük bir test :  Güzel şeyler düşünerek baş ve işaret parmaklarını birbirine bastırın ve sadece hayal ederken (bir doğada, deniz kenarında, sportif bişeyler yaparken) parmaklardaki enerji akışını izleyin ne kadar aktif ve hızlı… bir de kötü, hüzünlü bir şey düşünün şimdiki enerji akışının ne kadar güçsüz olduğunu duyabiliyor musunuz?

Biz farkına varsakta varmasakta, bu düşünceler enerji akışımızı etkilemektedir.

En etkili zaman Sabah uyandığımızda, gece yatmadan 2 şer dakika yapılabilinir.

Fakat mudralar birbiri ardına rastgele denenmelidir.

Her seferinde 1-3 arası mudra seçebilirsiniz. Bunları ne zaman hangi zaman dilimde, ne kadar uygulayacağına siz karar verin.

Bir mudranın uygulama süresi ne kadar olmalıdır?

Büyük ustalar süre konusunda hem fikir değiller. hindu mudra araştırmacısı Dev Keshav günde 45 dk lık mudra tavsiye etmektedir. Böylece kronik rahatsızlıklar etkisiz hale getirilebilr. Bu 45 dk 15 dakikalık zaman dilimlerine bölünebilir.

Kinesiyolog Kim Da Silva nın önerisi; her mudraya özel, tam ayarlı bir duruş süresi belirlenmelidir. Mudranın ilaç gibi, günlük olarak aynı saat ve aynı sürede uygulanmasını önermektedir.

Bir mudranın etkisi hemen ya da bir süre geçtikten sonra algılanabilir.Sıcak basabilir. rahatsızlık hissedebilirsiniz ya da acılarımız geçebilir.

Keyfiniz yükselebilir, zihnimiz dinginleşebilir, fakat başlangıçta tersi de olabilir. bir yorgunluk çökebilir, üşüme, titreme olabilir. bunlar etkili olduğuna dair işaretlerdir.

Bir yanıt yazın