Hoca Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edebilirim?

En önemli konulardan biri belki de hoca seçimi, burada yazdıklarım benim şahsi görüşlerimdir.

Elbette kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bir eğitmen olarak ben yalnızca sizi bilgilendirebilirim. Tercihler size kalmıştır.3

Günümüz sosyal medyasından bahsederek konuya girmek istemekteyim. Öncelikle eleştirerek başlayacağım, bu eleştiriler benim için de geçerli 🙂

Bir dönemler sosyal medya ortamların da çok aktif bir şekilde ben de video ya da içerik paylaşanlardanım. Ama zaman geçtikçe fark eder oldum ki, sosyal medya faydalı olabileceği gibi bir çok insanın sakatlanmasına da sebep vermektedir. Sosyal medya da seçeneklerin çoğalmasıyla yalnızca takipçi kasıp, başkalarını taklit ederek fenomen olan bir topluluk olmaya başladık. Takip edip videosunu uyguladığınız kişilerin gerçekten bu konulara hakim olup olmadığını, ne kadar beden farkındalığının geliştiğini, anatomi bilgisinin ne derece olduğunu nereden biliyoruz?

Yalnızca videoyu görüp yapmaktan mı ibaret her şey…

Geçenlerde şans eseri instagramın keşfet özelliğinde gördüğüm bir videodan esinlenerek bu yazıyı yazmaya karar verdim. Video da hareketi yapan şahısın, hareketi nasıl yaptığını gördüğüm de şoka girdim 🙂 eline bir lastik alıp bacağını kaldırırken kendini üzerinde yattığı şeyden geriye doğru itişini gözlerimle görünce, çok acıdım o videoyu izleyip uygulayan kişilere…

Başka bir kişi de ise gördüğüm şey, hareketi tamamen boynu ile yapıp, karın egzersizi olarak paylaşmasıydı 🙂 hangi hareketi yaptığını ise hiç anlayamadım 🙂 omuzların stabilizasyonunun olmayışı, beline yüklenmesi, sırtının duruşu falan tamamen fiyaskoydu, bunu meslektaşlarımı yerden yere vurmak, ben en iyisim demek için yazmıyorum. Yalnızca dikkat edin istiyorum. Gördüğünüz her şey doğru olmayabilir. O kişi kendisini sakatlamamış olabilir, ancak sizin kendinizi sakatlamayacağınız garantisini kimse size veremez.

Eğitmen seçerken o eğitmenin öncelikle sertifikasının olup olmadığını sormanız gerekmektedir. Bu daha derin bir konu bunu başka bir başlık altında tekrar ele alıyor olacağım.

Eğitmenlik sertifikası var ise, kendisi bedenin ne kadar farkında? Kendi kişisel gelişimi için ne kadar araştırıyor ve uyguluyor, (eğitimden eğitime koşturmasından da bahsetmiyorum ) kendi pratiğini yapmayan bir eğitmen size ne kadar faydalı olabilir?

Hangi kas gruplarına hitap ettiğini nereden bilebilir? Nereye baskı yaptığını veya yapmadığını nasıl anlar? unutmamamız gereken bir başka şey ise her beden farklıdır….

Bu işi ne için yapıyor, birinci aşamada ki hedefi para kazanmak mı? ki hepimizin yaşamımızı sürdürebilmesi için elbet paraya ihtiyacı vardır, ancak yalnızca hedefi para kazanmak olan bir eğitmen sizinle saatlerini doldurup sıradakine geçecektir. Size fayda sağlamak, kendi sevdiği işi yapmak ise ikinci plana atılacaktır ya da planlarının içinde hiç olmayacaktır. Böyle bir şeyi hissedebilirsiniz…

Kıyaslama yapın. Başka hocalara gidin karşılaştırın, tek bir hocaya bağımlı kalmayın, araştırın. Sadece popüler diye bir kişinin peşine takılmayın, ruhunuza ve bedeninize iyi gelen birini elbet bulacaksınızdır.

Diğer bir konu ise, kişinin ne kadar iyi giyindiği 🙂 buna gülüyorum, kusura bakmayın 🙂 Elbette hoca dediğin iyi görünmeli ancak miss turkey modeli gibi takılmamalı, bir giydiğini bir daha giymeyen, o marka senin bu marka benim boy boy markalı kıyafetlerin, ayakkabıların reklamını yapan bir kişi öncelikle kendi bedenini ve giydiği markayı ön plana çıkarmayı hedeflemiş olabilir mi? Sponsorluk diye bir şey var günümüz de, ne kadar çok fenomensen o kadar çok sponsor yağmuruna tutulabilirsin. Bana da geldiği olduğu sponsorlu ürünlerin, yalnızca giyip fotoğraf çekmek ayrı bir konu reklam için, tasvip edip etmemek size kalmış…. Bu konuya da ayrıca değine biliriz.

Herkesin maddi durumu en iyi spor kıyafetleri almaya yetmeyebilir, siz pazardan (ya da ben) aldığınız kıyafetlerle de mutlu olabilirsiniz. Sırf marka giyiyor, şık giyiniyor diye o insanları taklit ve takip etmek ne kadar doğru bir karar, sizin tercihinize bırakıyorum. Kulağıma gelen bir yorum için bu paragrafı yazdım aslında, bir eğitmen ( bilmiyorum gerçekten eğitmen mi bahsettiği kişi ) ” hatunun spor namına bir şeyden anladığı yok aslında, ama çok güzel giyiniyor 🙂 o yüzden takip ediyorum”  sizin kişisel tercihiniz ne yönde ona karar verin önce, gerçekten bedeniniz ve ruhunuz için bir şey mi yapmak istiyorsunuz. Yoksa o güzel, zengin, ünlü, iyi giyiniyor, popüler vb  diye mi onunla çalışmak istiyorsunuz…

Yoksa reformer da benimde bir pozum olsun da sosyal medya hesabımda paylaşayım mı diyorsunuz 🙂

böyle gelen kişiler bile var,inanın bana…
Elbette kendisine bakmayan, paspal, pis kokan bir hoca ile de çalışın demiyorum tabi ki. Her şeyin bir orta yolu olabilir.

Özetleyecek olursam eğer ;

  • Hocanızı seçerken kendi pratiği var mı yok mu bakın.
  • Kendi pratiği var ise, kendisini ne kadar geliştirmiş ve geliştirmeye devam ediyor gözlemleyin.
  • Eğitmenlik sürecini sorun.
  • Bu işi nasıl yapıyor, aşk,sevgi,özveri…
  • Enerjiniz tutuyor mu?
  • Sizi egzersizler sırasında bilgilendiriyor mu? ( dikkat etmeniz gerekenler hususunda)
  • Geçerli sertifikası var mı?
  • Yeni mezun bir hoca olabilir, ya da uzun yıllardır yapıyordur önemli olan husus, size nasıl bir değer katıyor.
  • Kıyaslama yapın, başka hocalarla çalışın ya da başka hocaları gözlemleyin. (sosyal medya, birebir, grup dersleriyle…)
  • Kişisel bakımına sizin beklentiniz yönünde önem veriyor mu?

Sevgilerimle…

Nilgün Algüney

 

 

 

 

Bir yanıt yazın